Mai 2024: cele mai populare filme românești de lungmetraj și seriale în platformele VoD

pentru luna precedentă, vezi articolul de pe blogul Cele mai bune filme seriale

 Principala tendință a lunii a fost scăderea audienței pe Netflix, pe măsură ce platforma a crescut tarifele și a limitat enorm capacitatea de împărțire a contului cu alte persoane. În contrapartidă, Amazon Prime și-a crescut relevanța pe piața din România. Prețurile mici ale platformei, promoționale (VEZI O COMPARAȚIE A ABONAMENTELOR LA PLATFORMELE VOD DISPONIBILE ÎN ROMÂNIAO COMPARAȚIE A ABONAMENTELOR LA PLATFORMELE VOD DISPONIBILE ÎN ROMÂNIA), dar și oferta în creștere de subtitrări în limba română i-au adus și o creștere de audiență.

În ce privește distribuția de film românesc în rețelele VoD, ea a înregistrat o prăbușire în luna mai. Filmele de lungmetraj cu pretenții s-au grăbit să se promoveze până în aprilie, pentru a beneficia de Gala Premiilor Gopo. Filmele fără pretenții, dar capabile să mobilizeze publicul, au evitat premierele în această perioadă, marcată de sărbătorile de primăvară și de foarte multe zile libere, când românii preferă să stea în familie sau să facă mici excursiiromânii preferă să stea în familie sau să facă mici excursii.

Pentru lungmetraj, clasamentul filmelor românești distribuite în rețelele VoD în mai 2024 este:

1. Tati Part Time (2024)

Distribuit de Netflix. Filmul este o comedie fără mari pretenții, dar simpatic și empatic. Alexandru Bogdan, actor cu pretenții și cu roluri în filme reputate, face totuși aici cel mai bun rol al său. Eva Măruță, copila Andrei, are un debut spectaculos. Pentru cine nu a văzut deja filmul, acesta încă este disponibil pe Netflix, deși cifrele de audiență în scădere l-au scos de pe paginile de recomandări.

2 Libertate


Desemnat de revista Cultura  filmul anului 2023 și câștigător al marelui premiu la Gopo, filmul lui Tudor Giurgiu a beneficiat de acordarea premiilor de film și a revenit în audiențe. Cu toate problemele sale etice (legate de faptul că portretizează doar ca victime pe securiștii din Sibiu, în timpul Revoluției din 1989, când, în realitate, ei au fost primii asasini), filmul este solid cinematografic, într-un stil destul de rar întâlnit în filmul românesc al ultimilor ani, și reușește să recreeze, într-un mod veridic, confuzia generalizată din acele zile. Distribuția - un all star game - ajută și ea un film bine lucrat, de mare finețe. Filmul este disponibil pe Netflix.

3.Selfie 69


Dintre comediile care s-au dorit foarte populare, Selfie 69 a avut cel mai mare reviriment de audiență în mai 2024. La vremea sa, filmul a spart recordurile de încasări în cinematografe pentru un film românesc, dar recordurile sale au fost între timp cu mult depășite. Destul de îngălat și prostuț-adolescentin, Selfie 69 a urcat, totuși, contextul pe locul 3 în audiență. Este distribuit de Netflix și Sky Showtime.

4 Klaus și Baroso

O comedie cu buget foarte mic, dar cu rezultate financiare mari (în cinematografe). Intrat cu două luni în urmă pe Netflix, comedioara cu Adrian Nicolae și Cosmin Nedelcu, face încă audiență.




5 Capra cu trei iezi


Victor Canache a reușit să facă un film expresionist („de groază”, zice prezentarea) din vechea poveste a lui Creangă. Filmul e de văzut pe Netflix.

6 Miami Bici

Partea a doua a filmului, mult mai slabă, a fost recent un hit în cinematografe. Acum e disponibilă pe Netflix. Ocazie cu care românii au (re)descoperit prima parte a producției cu Adrian Dima și Poponeț.

7. Un pas în urma serafimilor

Unul dintre cele mai premiate filme românești, nu cu mult timp în urmă, producția lui Daniel Sandu este unul dintre puținele filme de artă românești care are capacitatea de a fi și pe gustul publicului larg. De văzut pe Netflix.

8 Babardeală cu bucluc

Ajutat și de titlul scandalos, „Babardeală cu bucluc sau sexy balamuc” este cel mai vizionat film al lui Radu Jude, deși nu este nici cel mai nou („Nu aștepta pre mult de la sfârșitul lumii” este), nici cel mai bun (l-am numit pe „Aferim”). Oricum, nici cu „Babardeală...” nu pierzi timpul. Disponibil pe Netflix și pe Max (HBO)

9 Plastic semiotic

Tot Radu Jude. Disponibil pe MUBI.

10. Mo

Cu Dana Rogoz și Răzvan Vasilescu. O poveste despre hărțuire. Film disponibil pe Max (HBO). A fost pe Netflix, care încă furnizează trailerul



Comments

Cele mai bune filme seriale

New Wansait+

wansait.com

Arta plus Cultura

Biografii alese